Zwerfvuil0000.0011

 

 Literatuur

 

 2002

- Boere, Raymond, "Politiek wil vervuilers beboeten. Hardere aanpak zwerfvuil". In: Utrechts Nieuwsblad, 03-06-2002, blz. 11

- Marijnissen, Hans, "'Tweede Kamer misleid bij besluit afschaffen statiegeld'". In: Trouw, 03-04-2014, blz. 9 ("Voormalig staatssecretaris van milieu Joop Atsma stelde in 2012 dat het statiegeldsysteem voor grote petflessen 'peperduur' zou zijn. Daarom besloot hij het systeem af te schaffen per 1 januari 2015". In het rapport van de Universiteit van Wageningen, waarop hij zich baseerde, werden de kosten dubbel zo hoog voorgesteld dan ze waren, onder meer door het ten onrechte meetellen van niet relevante kosten. Volgens een nu verschenen rapport van een onafhankelijk onderzoeksbureau, CE Delft, zijn in het Wageningse rapoort stelselmatig de kosten te hoog en de opbrengsten te laag ingeschat. "Zo is de prijs van het ruimtegebruik 100 procent te hoog berekend, de opbrengst van pet-materiaal 60 procent te laag".)

- Marijnissen, Hans, "Zonder statiegeld gaat het niet. Afspraken werden niet nagekomen, terwijl de eisen waren versoepeld". In: Trouw, 04-04-2014, bijlage 'De Verdieping', blz. 10-11 ("De verpakkingsindustrie, de frisdrankfabrikanten en de supermarkten vinden de inzameling van plastic flessen door statiegeld te omslachtig en te duur. Ze willen inzameling via de oranje containers. Voorstanders van statiegeld wijzen op de duizenden weggegoooide plastic flesjes in de bermen. Op het zwerfvuil zit duidelijk géén statiegeld, anders zou het daar niet liggen". De gegevens over kosten en inzamelingspercentage, waarop het ministerie zich baseerde bij het voorstel voor afschaffing, blijken nu gemanipuleerd of volstrekt onjuist. Ambtenaren konden niet tegen de plastic-lobby op of stapten ernaar over. De PvdA was fel tegen afschaffing van het statiegeld, maar veranderde van mening toen de partij met de VVD een coalitie vormde)

- Marijnissen, Hans, "Wagenings onderzoek statiegeld onzorgvuldig. Commissie: Rapport ongeschikt voor politiek debat. Te innige band met overheid en bedrijven". In: Trouw, 27-01-2016, blz. 1 (Op basis van het gewraakte rapport van de Wageningen Universiteit deelde de toenmalige staatssecretaris in 2012 dat het statiegeldsysteem extreem duur was en afgeschaft moest worden. De Commissie Wetenschappelijke Integriteit van de betrokken universiteit heeft de meeste klachten over het rapport afgewezen, maar concludeert wel dat het 'op onderdelen onzorgvuldig' was. Zo werd niet vermeld dat het bedrijfsleven opdrachtgever was en dat de cijfers niet van de onderzoekers kwamen, maar van het bedrijfsleven. Het rapport had niet gebruikt mogen worden als argument in het debat over de afschaffing van het statiegeld. "Dat had pas gekund als álle alternatieven op een vergelijkbare manier waren onderzocht." Het ministerie was niet de opdrachtgever, maar eiste en kreeg een snelle aanpassing van de inhoud en de conclusies om de positie van de staatsecretaris niet in gevaar te brengen. Dat het statiegeld toch in stand bleef was uitsluitend te danken aan de val van het kabinet Rutte I.)

 2016

- Marijnissen, Hans, "Hoe de lobby 'aanschuift'". In: Trouw, 27-01-2016, bijlage 'De Verdieping', blz. 1-3 (Reconstructie van 'De Gouden Driehoek': overheid, wetenschap en bedrijfsleven. Hoe de misleiding van de minister, kamer en publiek rond de statiegeld-affaire opgebouwd werd.)

- Bouma, Joop, "Milieuclubs: Plastic Heroes vallen tegen". In: Trouw, 05-10-2016, blz. 3 ("De oranje Plastic Heroes, het door de verpakkende industrie opgezette inzamelingssysteem voor plastic huishuidelijk afval, draagt amper bij aan de recycling van kunststof." Het statiegeldsysteem werkt beter. De cijfers, die het vermeende succes zouden moeten onderbouwen, kloppen niet. Van het ingezamelde plastic is maar 20% bruikbaar als grondstof voor nieuw plastic. De organisatie achter Plastic Heroes kon niet op de kritische brief reageren "want we hebben geen tijd om hem te lezen".)

 2018

- Kort, Noor de, "Oppositie verwerpt statiegeld-akkoord". In: Trouw, 16-03-2018, blz. 11 (De verantwoordelijke staatssecretaris wil het bedrijfsleven de tijd geven tot najaar 2020 om de hoeveelheid kleine flesjes in het zwerfvuil met 70 tot 90 procent terug te dringen. Lukt dat niet, dan wordt begin 2021 statiegeld ingevoerd. De oppositie heeft geen vertrouwen meer in het bedrijfsleven. De invoering van statiegeld op kleine flesjes en blikjes wordt al 18 jaar overwogen. "De oppositie neemt het de staatssecretaris ook kwalijk dat haar akkoord met het bedrijfsleven niet gaat over blikjes. Deze vormen een groter deel uit van de totale hoeveelheid zwerfafval dan plastic flesjes: 6 procent tegenover 3 procent." Bekend is dat statiegeld op flesjes leidt tot meer blikjes.)

 2019

- Hoedt, Marleen ten, "Statiegeld kan koe het leven redden". In: Trouw, 14-09-2019, blz. 13 ("Koeien krijgen ongewild in stukjes gemalen blik in hun maag. Dat kan dodelijk zijn. Boeren hopen en een veearts dat er door statiegeld minder blikjes in het weiland belanden")